Det finns alltid minst en orsak till en köksrenovering – även om budgeten är liten.

  1. För att torka upp en fuktskada

Kanske den minst trevliga orsaken till att tvingas renovera köket. Det räcker med ett rör som springer läck eller att det inte är helt tätt vid någon packning och fuktskadan kommer som ett brev på posten. Har du tur räcker det med en mindre köksrenovering där enbart vissa delar behöver bytas ut. Dessutom kanske du kan få ersättning för renoveringen från ditt försäkringsbolag. Allt beroende på hur skadan uppstod. Är du oaktsam kan du räkna med att inte få full ersättning.

  1. För att modernisera

Det kan vara trevligt att diska för hand, laga mat över en långsam spis och gå en kortare promenad till matsalen varje gång porslinet ska ställas tillbaka efter en måltid. Men det är knappast modernt eller funktionellt. Livet ändras och behoven lika så.

Gör ni om hela köket så se över vilka behov ni vill möta och vilka funktioner som därmed efterfrågas. Kanske är det en större kyl och frys, mer effektiv spis/ugn och inbyggd micro som behövs. Kanske önskas mer förvaring, större arbetsytor eller både radio och TV i köket.

  1. För att göra det snyggare

Är du beredd att lägga 100 000 kr på en köksrenovering bara för att få en snyggare kök? Förhållandevis många är det även om man då också passar på att renovera för att få fler funktioner. Men är det bara estetiken som behöver ändras går det att göra en köksrenovering för bara några tusenlappar. Allt beror självklart på hur stort budget man har och vad som önskas genomföras.

Det kan exempelvis räcka med att byta ut luckorna, eller bara måla dem. På plastgolvet kan ny plastmatta läggas och på tråkiga ytor kan mönsterplast monteras. Köp in billig färg och måla om väggarna eller skapa nya detaljer med saker du köper på en loppis.

  1. För att annan renovering kräver det

Förr i tiden var alltid köket ett eget rum. Nu är det betydligt vanligare med öppen planlösning där gränsen mellan de olika rummen inte är lika glasklar. Om en vägg har tagits ner mellan köket och vardagsrummet kan det innebära att en mindre köksrenovering behöver genomföras. En renovering som därmed anpassar köket till de nya förutsättningarna. Man kan därmed behöva flytta vissa arbetsytor, kanske dra om elen och sätta in nya hyllor.

  1. För att det är roligt

Orsaken ”för att det är roligt” kanske inte är den primära orsaken till att du väljer starta en köksrenovering. Men det kan vara en bidragande orsak. De som hatar att renovera och inte har budget att köpa in hjälpen drar sig i det längsta för att göra detta ingrepp. Samtidigt är det tvärtom för andra. Tycker du om att snickra och bygga på hemmet på egen hand kan en köksrenovering locka när andra rum är klara. Eller kanske redan innan de andra rummen har påbörjats. Många ser köket som hemmets själ och börjar här för att sedan renovera resterande rum.

 

Categories: