Att välja köksskiva i sten blir allt vanligare när kök renoveras. Detta både utifrån att priset har blivit lägre och att det är lättare att måttanpassa dessa skivor idag än tidigare. Dessutom går det trender i köksrenovering och köksinredning och en trend är just att välja stenskivor. Vad finns det då för fördelar och nackdelar med att ha stenskiva i köket?

För det första är det viktigt att skilja på olika stenskivor och dess egenskaper. Det är exempelvis stor skillnad på en marmorskiva och en granitskiva. Detta framförallt utifrån hållbarhet. Skivorna kan sedan ställas mot andra alternativ så som laminat, betong, trä och rostfritt stål.

köksskiva i sten

Fördelar

  • Exklusivt

Genomför ni en köksrenovering för att skapa ett mer exklusivt kök och där de estetiska inslagen väger tungt? Då är stenskiva absolut rätt val. Det spelar ingen roll om marmor, kalksten eller granit väljs. Stenskiva skapar alltid en exklusiv känsla som håller i sig under många år. Generellt kan man se det som tidlöst vilket inte alla material är.

  • Hållbart

Både marmor och granit är mycket hållbart. Men det finns en tydlig skillnad. Granit är det hårdaste materialet både utifrån repor och hack samt mot frätskador. Därmed finns en nackdel med marmorn utifrån att den lättare får skador av rengöringsmedel och livsmedel som är sura. Lägg citronsaft på en marmorskiva och låt det ligga ett dygn och en fläck av missfärgning kan uppstå. Den går visserligen att få bort men helt enkelt är det inte.

  • Tidlöst

Stenskivor är tidlöst och har använts i kök under mycket lång tid. Så länge man inte väljer någon stark nyans på skivan kan den kännas fräsch och aktuell väldigt länge. Även här kan man ställa detta mot rostfria bänken som idag allt mer fasas ut från många kök. Genom att välja tidlösa material kan man vänta längre innan nästa köksrenovering behöver ske.

Nackdelar

  • Priset

Inköp av en köksskiva (samt dess montering) kommer till stor sannolikhet vara den dyraste posten i en köksrenovering. Detta förutsatt att det är stenskiva som väljs. En orsak är att materialet är dyrare men framförallt för att skivan behöver måttbeställas och sedan monteras av en montör. Det är ytterst få privatperson som kan montera en köksskiva i sten själv. Det kan ställas mot att köpa in och montera en bänk av rostfritt stål. Dessa är lätta att hantera, billiga at köpa in och kan monteras av de flesta. Är budgeten tight bör du välja en köksrenovering med köksbänk av rostfritt stål då det blir billigare på flera punkter.

  • Slipning

Är skivan av trä, sten eller betong kan slipning utföras för att få bort eventuella missfärgningar. Men i jämförelse mellan dessa material är trä betydligt lättare att slipa än sten. Med sandpapper eller en slipmaskin kan skivan slipas av och sedan enkelt impregneras igen. Slipning av sten går att utföra i Stockholm men är svårare och många väljer därför att köpa in denna hjälp.

  • Hårdhet

En nackdel som ibland nämns med stenskivor är dess hårdhet. Tappa något i skivan och risken finns att det går sönder. Även om trä och rostfritt är hårt så är det inte i närheten av lika hårt som sten.

Välja sten eller inte?

Planera din köksrenovering utifrån funktion och hur länge ni förväntar leva med denna inredning. Det går inte generellt att säga att sten är bättre eller sämre. Det beror helt på vilka fördelar som efterfrågas och även hur stor budget som finns. Försöker ni göra så billig köksrenovering i Stockholm som möjligt (kika med https://köksrenoveringstockholmslän.se/)
/ kan aldrig stenskivorna konkurrera då både laminat, trä och rostfritt är betydligt billigare.

Categories: